Overwaarde

Hypotheekadviseur Haarlem

Als u alweer enige tijd in uw koophuis woont, heeft u wellicht overwaarde op uw huis. Dat betekent dat de waarde van uw woning hoger is dan uw hypotheek. Oftewel: u heeft ‘geld in de stenen’. Dit is ook het geval als u helemaal geen hypotheek meer heeft. Door uw huis te verkopen, komt er een bedrag vrij. Dit bedrag kunt u gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Maar ook als u niet wilt verhuizen, zijn er mogelijkheden om geld uit de stenen op te nemen. Zo kunt u op basis van uw overwaarde een (extra) hypotheek aanvragen. Hiermee krijgt u een bedrag dat u vrij kunt besteden. Bijvoorbeeld om uw woning te verbouwen of aan te passen, uw kinderen financieel te ondersteunen, een grote aankoop te doen of om maandelijks extra bestedingsruimte te creëren.

Wilt u graag in uw woning blijven wonen, maar is uw huis niet zo geschikt als u op latere leeftijd wat minder mobiel wordt? Het aanpassen van uw huidige woning kan dan een prima optie zijn. Denk aan kleine aanpassingen zoals een verhoogd toilet of een traplift. Of een grotere verbouwing. Zo kunt u bijvoorbeeld een slaapkamer en badkamer op de begane grond krijgen. Wanneer u overwaarde op uw woning heeft, dan is het ook mogelijk om dit deels te gebruiken voor de financiering van de aanpassing. Dit geldt ook als u andere wensen heeft voor uw woning. Bijvoorbeeld een nieuwe vloer of keuken. Ook dan kunt u de overwaarde gebruiken voor de financiering van de verbouwing van uw woning. U sluit in dit geval een extra hypotheek af. Hiermee ontvangt u een bedrag dat u vrij kunt besteden.

Er zijn verschillende type hypotheken die u hiervoor kunt gebruiken. Is het inkomen voldoende dan kan er een reguliere hypotheek worden afgesloten. Mocht u niet voldoende inkomen hebben om het gewenste bedrag te lenen, dan kunt u opteren voor een zogeheten overwaardehypotheek. U dient dan wel de AOW-leeftijd te hebben bereikt.  

Bij deze laatste vorm is er geen inkomenstoets. Er wordt namelijk enkel gekeken naar uw leeftijd en de waarde van de woning om te bepalen hoeveel u kunt lenen. U bent bij deze hypotheek wel gewoon rente verschuldigd, maar u hoeft dit niet te betalen. Dit wordt namelijk bijgeschreven op de hypotheekschuld. Dat betekent dat uw schuld iedere maand een beetje hoger wordt. Mocht de schuld door de jaren heen hoger worden dan de waarde van de woning? Geen probleem. U spreekt namelijk met de geldverstrekker af dat de restschuld voor hun rekening komt.

Close Menu