Kopen of huren

Hypotheekadviseur Haarlem

Kopen of huren. Wat kiest u? Deze twee woonopties worden vaak naast elkaar gelegd maar zijn behoorlijk verschillend. Vijf belangrijke verschillen:

Een koophuis is veelal goedkoper dan een particuliere huurwoning. Zeker bij een lage hypotheekrente is het verschil groot. Bovendien geldt dat hoe hoger de hypotheekrente is, hoe meer de huurprijzen stijgen. De vraag daarnaar wordt groter.

De meeste mensen zetten bij een koophuis de hypotheekrente meerdere jaren vast. Dat geeft de zekerheid van meerdere jaren achter elkaar dezelfde lasten. Bij een particulier huurhuis stijgen de kosten jaarlijks met gemiddeld 3%. Dat lijkt niet zoveel maar kan behoorlijk oplopen.

Een huurwoning is meestal duurder, maar geeft meer flexibiliteit. Weet u nog niet waar u volgend jaar werkt, dan kan een woning huren zeker het overwegen waard zijn. Vaak kunt u binnen één of twee maanden de huur opzeggen.

Er zijn aanzienlijk meer koop- dan huurwoningen. Bij het kopen van een huis, heeft u veel meer keuzevrijheid om een woning te kiezen die écht helemaal naar uw smaak is. Bij een huurhuis moet u automatisch meer concessies doen.

Bij een koophuis moet u zelf betalen voor onderhoud en reparaties. Bij een huurhuis wordt dit voor u geregeld. Mits de verhuurder iemand is die daar voldoende aandacht aan besteedt.

Close Menu