Oversluiten

Hypotheekadviseur Haarlem

Oversluiten kan verschillende voordelen voor verschillende situaties hebben.

Zoals u waarschijnlijk wel weet, is de stand van de hypotheekrente al even historisch laag. Hierdoor kunnen veel mensen een lagere rente krijgen op hun hypotheek. Een lagere rente betekent ook dat uw maandlasten lager worden. Met de lage rentestanden van nu, is het dus voor veel mensen voordelig om over te sluiten.

U kunt met oversluiten ook een meer zekerheid over de maandlasten krijgen. Stel, u zet nu voor dertig jaar de rente vast, dan heeft u zekerheid. U weet dan dat u de komende dertig jaar deze lage rente blijft betalen. Ook als de rente stijgt.

Het is niet altijd voordelig om over te sluiten. Het oversluiten van een bankspaarhypotheek is meestal niet voordelig.

Ondanks de reden die u heeft, is er één regel die voor iedereen geldt: u moet met uw nieuwe hypotheek natuurlijk niet duurder uit zijn dan met de vorige. U wilt niet dat uw maandlasten omhoog gaan als u oversluit. Ook met een lagere rente kunnen uw maandlasten hoger worden. Bij oversluiten komen namelijk altijd kosten kijken. 

Als u oversluit voordat de rentevaste periode is afgelopen, betaalt u een oversluitboete aan de geldverstrekker. Dit mogen ze doen. U verbreekt namelijk een contract met de geldverstrekker. Daardoor lopen zij inkomsten mis. U zou namelijk tot een bepaalde afgesproken datum rente betalen over de hypotheek. Als u naar een andere bank gaat, betekent dit dat de bank waarbij u weggaat deze rente niet meer krijgt. Daarom moet u deze kosten compenseren. Dat is in de vorm van een oversluitboete.

Als u berekent of oversluiten voor voordelig is, schrikt u misschien van de boete. Het bedrag kan soms behoorlijk hoog uitvallen. Toch kunt u vaak nog steeds besparen ondanks de boete. De kosten die u bespaart met oversluiten zijn namelijk vaak meer dan de boete, als u kijkt naar de hele looptijd. Daarnaast kunt u de oversluitboete in veel gevallen meefinancieren. U hoeft het bedrag dan niet in één keer te betalen.

Naast de boete zijn er nog andere kosten als notaris, taxatie en hypotheek. Het is belangrijk dat u per saldo er financieel op vooruit gaat, het liefst in combinatie met meer rentezekerheid. Wij maken voor u een analyse of oversluiten in uw geval zinvol is. 

Close Menu