Focus op het laag houden van kosten leidt tot een beter rendement

Focus op het laag houden van kosten leidt tot een beter rendement

In 2008 plaatste Warren Buffett een weddenschap van $ 1.000.000 met de slimste hedgefondsinvesteerders op Wall Street. Hij wedde dat een belegging in een eenvoudig indexfonds over 10 jaar beter zou presteren dan de allerbeste hedgefondsen ter wereld. De resultaten waren nogal verrassend.

Ted Seides was CEO van Protégé Partners LLC, een toonaangevend “fonds van hedgefondsen”. Het was zijn taak om de 5 beste fondsen ter wereld te selecteren. Al dat talent, onderwijs en onderzoek binnen de hedgefondsbedrijven – en het enige wat ze hoefden te doen was beter presteren dan een bescheiden S&P-indextracker. Een gemakkelijke weddenschap om te winnen, toch?

Niet helemaal. De hedgies werden verslagen.

Na 9 jaar behaalde het gewone aandelenfonds van Buffett een totaalrendement van 85,4% wat neerkomt op een gemiddeld jaarlijks rendement van 7,1%. Niet slecht.

De hedgefondsportefeuille produceerde slechts 22% totaal rendement wat neerkomt op 2,2% gemiddeld per jaar. Niet goed.

Buffet won de weddenschap en schonk de winst aan Girls Incorporated, een non-profitorganisatie die bestaat om meisjes in de VS te ondersteunen en te begeleiden.

Buffet zei: “Wanneer biljoenen dollars worden beheerd door Wall Streeters die hoge kosten in rekening brengen, zijn het meestal de managers die buitensporige winsten binnenhalen, niet de klanten. Zowel grote als kleine beleggers moeten bij goedkope indexfondsen blijven.”

Buffett zei iets dat al bijna een eeuw bekend was bij slimme beleggers en handelaren, maar dat lang had geduurd om tot het bewustzijn van de gemiddelde belegger door te sijpelen: actieve fondsbeheerders hebben een verschrikkelijke staat van dienst.

En het bewijs is nu nog overtuigender. Standard & Poor’s volgt al meer dan 20 jaar het record van actieve managers. Hun rapport uit 2022 geeft aan dat na vijf jaar 84% en na 10 jaar 90% (!) van de actief beheerde fondsen ná aftrek van kosten ondermaats presteert ten opzichte van hun benchmark. 

De resultaten van de fondsbeheerders waren zo slecht dat S&P in hun rapport zei dat de prestaties van actieve beheerders “slechter waren dan op basis van geluk zou worden verwacht”.

Kun je je een andere branche of beroep voorstellen waar het faalpercentage 90% is? En toch worden er nog steeds grote kosten ingehouden. Bijna elke belegger heeft baat bij het gebruik van indexfondsen.

Het is bewezen dat een focus op het laag houden van kosten leidt tot een beter rendement.

Close Menu