Zoveel heb je nodig voor jouw pensioen

Zoveel heb je nodig voor jouw pensioen

Heb ik zoveel nodig om te kunnen stoppen met werken? Deze vraag speelt zelfs bij ons als financiële professionals wel eens door onze hoofden. Gelukkig is dit onze emotie die spreekt, want rationeel weten we natuurlijk goed hoe het zit.

Toch verbazen we ons nog wel eens over het hoge bedrag dat nodig is om onbezorgd van het pensioen te kunnen genieten.

In Nederland wordt nog steeds goed voor ons gezorgd, want ondanks de grote veranderingen in de demografie hebben we AOW. Dit staatspensioen is er voor iedereen die in Nederland woont. Woon je 50 jaar in Nederland dan heb je recht op 100% AOW. Maar daar redden de meeste mensen het niet mee. Daarom sparen we (en dat is trouwens beleggen) massaal via pensioenregelingen via onze werkgever. Dit is nodig om ooit te kunnen genieten van de dan welverdiende oude dag. Lekker luieren, op de kleinkinderen passen of Nederland écht leren kennen.

Een steeds grotere groep Nederlanders bouwt echter niets meer of minder op via de werkgever. Dit heeft meerdere redenen. Een daarvan is dat minder bedrijven pensioen aanbieden als arbeidsvoorwaarde en een andere reden is de grote groep zelfstandigen. In 2020 kende ons land 1,1 miljoen ZZP-ers. Ook zijn pensioenregelingen versoberd. Kortom, tijd om zelf wat te doen.

Hoeveel heb ik nodig?
Het is natuurlijk niet mogelijk om precies te bepalen hoeveel je nodig hevt, maar we delen graag wat vuistregels. Hierbij kijken we naar de situatie van de ZZP-er, die alles (op de AOW na) zelf moet regelen.

Als je dertig bent, dan is het slim om ongeveer uw jaarsalaris opzij te hebben gezet. Dus stel je verdient 50.000 euro per jaar, dan is dit het bedrag dat je opzij hebt gezet. En hieronder zie je de bedragen voor andere leeftijden.

• 30, je zou een jaarsalaris gespaard moeten hebben
• 40, je zou drie keer jouw jaarsalaris gespaard moeten hebben
• 50, je zou zes keer jouw jaarsalaris gespaard moeten hebben
• 60, je zou acht keer jouw jaarsalaris gespaard moeten hebben
• 67, je zou tien keer jouw jaarsalaris gespaard moeten hebben

Dit zijn natuurlijk gigantische bedragen en mogelijk heb je minder nodig als je wel pensioenopbouw hebt. Hoe dan ook, je hebt vermogen nodig. Dus hoe eerder je begint met geld opzij zetten, hoe beter. Maar, je bent nooit te laat om te starten! Elke euro telt mee.

Word als de rijkste man van Babylon. De vermaarde auteur George Clayson schreef The Richest Man of Babylon. Dit gaat, heel verrassend, over een rijke man. In het boek lees je hoe hij zo rijk is geworden. De gouden tip? Betaal eerst jezelf voordat je anderen betaalt. Dit betekent dat je van elke inkomsten eerst geld opzij zet voor jouw toekomstige zelf. Hoe hoger het bedrag, hoe beter. Daarnaast is het natuurlijk slim om jouw geld voor je te laten werken. Dit doe je door het geld toe te vertrouwen aan de kapitaalmarkt. Dit klinkt misschien technisch, maar het betekent dat jouw geld gebruikt wordt om de economie te laten groeien. Bijvoorbeeld doordat je het geld uitleent (obligaties) of deels eigenaar wordt van een bedrijf (aandelen). Op lange termijn beloont deze kapitaalmarkt je voor jouw tijd en het genomen risico. Beleggen is verstandig voor jouw pensioen, maar of het echt nodig is? Dat rekenen wij uiteraard graag voor je uit.

Natuurlijk staan wij voor je klaar! Plan dan een afspraak in met ons via info@versgil.nl of 085 – 303 62 73 

Close Menu